keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Totta vai tarua?

Kestovaippa-sana herättää ihmisissä mitä erilaisempia mielikuvia. Itsellänikin näitä mielikuvia oli ennen käytännön kokemuksia. Osalle voi nyt jo hieman nauraa ja muidenkin kanssa on opittu elämään!

Kestovaipat vuotavat enemmän. Kestovaippa koostuu kankaasta, joka imee nestettä itseensä. Kertakäyttövaipassa on muovihelmiä, jotka imevät itseensä nestettä. Kestovaipan toimivuuteen vaikuttaa paljon vaipan oikeanlainen pukeminen sekä miten malli istuu vauvan päälle. Kertakäyttövaipalla on kiistämättä parempi imukyky, joten tämä on totta.

Pyykkimäärä kasvaa. Vauvan tullessa taloon pyykkimäärä räjähtää kuitenkin käsistä, joten parin kolmen päivän välein vaippapyykkikoneellinen ei ainakaan meillä ole näkynyt lisätyönä. Onneksi nykyään koneet hoitavat sekä pesemiseen että kuivaamiseen, joten tästä selvitään helpolla. Vaipat on kuitenkin pestävä, joten tämäkin kohta on totta.

Kestovaipan joutuu vaihtamaan tiheämmin. Hyvällä imulla pari tuntia on realistinen vaipanvaihtoväli, kun kertakäyttövaipan voi unohtaa neljäksikin tunniksi päälle. Mielestäni tämä on yhtä aikaa hyvä ja huono asia: vauvalla on hyvä olla kuivassa vaipassa, olipa se sitten kertakäyttöinen tai kestovaippa. Vaipan vaihtamiseen ei kauaa mene ja jos kestovaippoja kuitenkin käyttää, on pyykinpesukoneessa todennäköisesti hyvin tilaa kaikille käytetyille vaipoille. Mutta halutessaan kertakäyttövaippaa voi pitää pidempään vauvan päällä, joten väite on totta.

Kestovaipat tulevat kalliiksi. Juuri laskin, mitä meidän vaipat ovat tähän mennessä kaikkineen maksaneet ja mieleni tekisi myöntää tämä kohta todeksi. Kuitenkin kertasijoituksen jälkeen samoilla vaipoilla pärjää pari vuotta ja jos jälleenmyyntiarvo ei käytetyillä vaipoilla olekaan paljoa, on se kuitenkin enemmän kuin käytetyillä kertakäyttövaipoilla! Omilla valinnoilla on isoin merkitys kestovaippojen hankintakustannuksiin ja niin halutessaan kestovaipat voi hankkia hyvinkin edullisesti! Voiton puolelle jäämme mekin joka tapauksessa, joten kertakäyttövaippojen ostohintaan verrattuna tämä väite on tarua.

Kestovaipat haisevat. Käytännössä olen huomannut tämän olevan juurikin päin vastoin! Kertakäyttövaippaa vaihdettaessa joutuu usein vaihtamaan vauvalta housutkin, kun kakkavaipan järkyttävä haju on hetkessä tarttunut kankaaseen. Likaisten säilytyksessäkin kertakäyttöroskis voittaa karmeudellaan 1-0. Huh huh! Tämä kohta on aivan harhaluulo eli tarua.

Sopivia lastenvaatteita ei löydy. Myönnetään, että kestovaipat ovat jonkin verran pullukampia. Meillä on ollut aivan tavallisia lastenvaatteita käytössä, merkkejä laidasta laitaan. Vasta kun jokin body alkaa olla niinsanotusti viimeisiä kertoja päällä se saattaa vielä yhden kerran mahtua päälle kertakäyttövaipan kanssa mutta ei enää kestovaipan kanssa. Bodeihin on myytävänä jatkopaloja, joilla saa halutessaan lisäaikaa tai käyttömukavuutta vaatteisiin. Itse olen pitänyt Villervallan bodyista, joissa haarakappale tulee reilusti omana kappaleenaan koko vaipan yli. Housujen kanssa ei ole ollut mitään hankaluuksia, vaan samoja housuja on pidetty sekä kestovaippojen että kertakäyttöisten kanssa. Kestovaipat eivät rajoita vaatehankintoja, joten tämä kohta on tarua.
1 kommentti:

  1. Plus että hygieenisyyden vuoksi käsipyyhkeet tulisi vaihtaa joka päivä (kamalinta on pyyhkiä puhtaat kädet valmiiksi märkään tai selkeästi tahraiseen käsipyyhkeeseen, hyi) ja lakanatkin pestä viikottain, niin äkkiähän siinä ne vaipat pesee samassa! :)

    VastaaPoista