lauantai 5. syyskuuta 2015

Omaman pikkuhousunsuojat

Kirjoittaessani Suomalaiset kestovaippaverkkokaupat -juttua Omaman Tanja heitti haasteen: "Kestoilu on ihan parasta aikuisenakin, joten kestotiskirätit käteen ja phs:t pöksyyn." Omaman verkkokaupan myydyin tuote onkin kestopikkuhousunsuoja ja Tanja lähetti minulle erilaisia pikkuhousunsuojia testattavaksi.


Onpa kiva, nyt pääsi Vauhtimammakin testaamaan! Minä olen koko ikäni inhonnut niitä pikkuisia ryttyisiä ylitarrotettuja kertakäyttölätkyröitä. Olen jo tovin suunnitellut kestopikkuhousunsuojien hankkimista, mutta en ole oikein koskaan ehtinyt perehtymään tarjontaan. Pelkästään käytettyjen materiaalien valikoima tuntuu laajalta: Mistä sen tietää, että osaa ostaa juuri itselle sopivat tuotteet?

Miksi kestopikkuhousunsuoja?

Äkkiä ajattelisi, että näin pienestä tuotteesta ei paljoa jätettä muodostu. Käännetäänpä ajatus toisin päin: jos jokainen suomalainen nainen jättääkin sen pikkuhousunsuojapaketin kaupan hyllylle, niin määrä on aika valtava! Kestotuotteella voit korvata kertakäyttösuojan täysin: kuukautisten viimeisen päivän suojana, kuukupin varmistajana, kierron tietyssä vaiheessa. Viimeisillään raskaana oleville päivittäiseen käyttöön ja vasta lapsentekoa harjoitteleville tai yrittäville... Jotkut käyttävät muutenkin päivittäin, joten kyllähän näille tilausta on.


Minkälaisia ne ovat?

Omama-verkkokaupan valikoimissa on useita erilaisia kestopikkuhousunsuojia. Materiaaleina niissä käytetään ihoa vasten: bambuhamppufleeceä, bambujoustofroteeta, puuvillajoustofroteeta, velouria, trikoota tai tenceliä. Jonkun mielestä joustofrotee on miellyttävin ihoa vasten, toinen vannoo, että velour tuntuu kuivimmalta ja kolmas pitää tuttua trikoota parhaana. Pikkuhousunsuojia hankkiessa kannattaakin ensin ostaa erilaisia ja tilata sitten lisää niitä, mistä itse piti eniten.

Flanelli, joustofrotee ja trikoo
Omaman pikkuhousunsuojat ovat noin 18 cm korkeita ja kiinnitettyinä 6 cm leveitä. Omaman kestopikkuhousunsuojat on ommeltu muotoon leikatuista kangaspaloista. Suoja napsautetaan muovisilla nepeillä kiinni pikkupöksyjen ympärille, aivan samoin kuin siivekkään terveyssiteet. Käytön jälkeen phs nakataan pyykkikoriin ja pestään tavallisen pyykin mukana. (Tämän postauksen lopusta löytyy tarkemmat pesuohjeet kestopikkuhousunsuojille.) Huuhtele ja käsittele tahrat, jos tekisit niin samassa kunnossa oleville alushousuillesikin. Pikkuhousunsuojan voi huoleti riisua illalla pöksyjen mukana pyykkikoriin ja irrottaa se sitten kuivumaan ripustettaessa.


Mikä on PUL?

Materiaalit alushousuja vasten ovat: flanelli, PUL-pintainen polyester tai PUL-laminoitu trikoo. PUL eli polyuretaanilaminointi on ohut ja joustava vedenpitävä kalvo, joka on kiinni joko polyester- tai trikookankaan nurjalla puolella. PUL-kangas kestää hyvin jatkuvaa pyykkäystä ja sitä käytetään yleisesti kestovaipoissa ja vedenpitävissä pusseissa.

Omama-verkkokaupan "PUL"-merkintä tarkoittaa PUL-pinnoitettua polyesteriä. Polyester on liukas alushousuja vasten, mutta pikkareitten mallista riippuen pitäisi pysyä ongelmitta paikallaan. Toinen vedenpitävä suoja on merkitty tilauskaavakkeeseen lam.tr eli laminoitu trikoo. Näissä tuotteissa pöksyjä vasten tulee tuttuakin tutumpi trikoo, joka ei hyöri eikä pyöri pöksyissä urheillessakaan.

Mikä oli paras?

Minulle testiin lähetettyjä kestopikkuhousunsuojia on kolme erilaista: musta flanelli (alapuolella laminoitu trikoo), Onerva-kuosinen puuvillajoustofrotee (alapuolella myös tässä laminoitu trikoo) ja ZigZag-trikoo. Mustavalkoisessa ZigZag-trikoossa on sama kangas myös alapuolella ja se onkin näistä kolmesta ainoa phs ilman kosteussulkua. Kaikissa on välissä kerros flanellia ja ne kiinnitetään muovisilla nepeillä.

Omaman pikkuhousunsuojan malli sopii hyvin useisiin eri mallisiin alkkareihin. Erityisesti tykkään selkeästä siivekkeellisestä kaavasta, joita pystyy käyttämään lyhythaaraosaisten pöksyjenkin kanssa. Tiedättehän ne mummomalliset pikkuhousut? Eipä naureskella: niitä saa muitakin kuin beigejä tällä vuosituhannella! Liian pelkistetty malli tahtoo mennä ryttyyn ja rullalle käytössä, mutta tämä Omaman malli pysyi menossa mukana ja kuosissaan!

Muovineppi on kestävä ja helppo käyttää eikä sitä huomaa käytössä. Minulla oli ennakkoluuloja tähän muoviseen neppiin liittyen, mutta sitä ei tavallisessa arjessa todellakaan huomaa! Suojat pysyivät hyvin paikallaan: ne eivät pyöri, kieri eivätkä vaeltele. Kun alushousut ja phs ovat sävy sävyyn, on suoja huomaamaton ja tällä setillä voi vallan mainiosti käydä esimerkiksi uimahallissa.


Pesun jälkeen trikoinen ZiqZaq-suoja tarvitsi hieman kurinpalautusta ja kuosiinsa silittelyä. Se on käytössä täysin huomaamaton suoja ja sopii viimeisille tiputtelupäiville, ovupäiville ja treffi-illoille vallan mainiosti.

Kaksi lam.tr-suojaa ovat joustofroteinen Onerva ja musta flanelli. Kumpikin ovat pysyneet ryhdikkäinä pesusta toiseen ja ovatkin tällaisen tarkan pyykkääjän valinta. Vedenpitävällä alaosalla varustetut suojat eivät päästä tiputtelua pöksyihin ja yleisimmin näitä pitävätkin kuukupin käyttäjät. Miellyttävimmät pintamateriaalit oli mielestäni joustofrotee ja trikoo!

Vitosen vinkit ja Omaman alennuskoodi!

Materiaalivalinnoissa ei ole yhtä oikea ratkaisua - muutenhan kaikki valmistaisivat vain yhdenlaisia pikkuhousunsuojia! Suojia kannattaa ostaa pari kolme erilaista ja tilata omien kokemusten perusteella lisää. Ajan myötä kestotuotteet maksavat itsensä takaisin, mutta henkilökohtaisesti annan myös käyttömukavuudelle arvoa ja kategorisoin tällaiset tuotteet tarpeellisiin hankintoihin. Näiden jälkeen paluuta kertakäyttöisiin ei enää ole!

Omamalta löytyy kestovaippojen ja pikkuhousunsuojien lisäksi mukavan näköisiä trikoopipoja, suosittuja kukkaroita, persoonallisia neuvolakortin kansia... Nyt kannattaa käydä tutustumassa Omaman valikoimaan, sillä Tanja tarjoaa kaikille lukijoille varastovalmiista tuotteista 10% alennuksen! Syötä koodi: Tiiblo0915 kassalle mentäessä! Koodi on voimassa 5.9. alkaen aina syyskuun loppuun asti. Itse aion käyttää koodia tilaamalla lisää kestopikkuhousunsuojia ja jonkin nätin kestotiskirätin. Sievillä luutuilla keittiön siivoaminenkin käy kuin tanssi vain, voin suositella!



Pesuohjeet kestopikkuhousunsuojille

Suojat pestään aivan samoin, kuten alushousutkin pesisit. Kuudenkympin pyykki, mukaan laitetaan mitä vain t-paidoista pyyhkeisiin. Pikkuhousunsuojat pestään aivan tavallisen pyykin seassa aivan tavallisella pyykinpesuaineella. Tähän sisältyy yksi pieni mutta: PUL-pinnoite saattaa rikkoontua, jos pyykinpesuaine sisältää valkaisuainetta. Kosteussuluttomia phs:ia voi siis huoletta pestä valkopyykin pesuaineella, jos värien haalistuminen ei häiritse, mutta kaikki kosteusululliset (PUL ja lam.tr) pikkuhousunsuojat pestään kirjopyykin pesuaineella eli color-nesteellä tai -jauheella.

Pesuaineen entsyymit ja hajusteet voivat aiheuttaa joillekin ihoärsytystä, mutta tämä asia olisi todennäköisesti tullut eteen jo aikaisemminkin. Liiallinen pesuaineen lorauttelukin saattaa aiheuttaa ongelmia, joten annostelun tarkastus ja tarvittaessa lisähuuhtelu korjannee, jos tällaisia harmeja tulee eteen.


1 kommentti: