maanantai 27. huhtikuuta 2015

BumGenius Freetime testissä

BumGenius-mallistoon kuuluu taskuvaippa Stay Dry 4.0, kaksi All in one -vaippaa Freetime ja Elemental, Flip-kuorivaippa sekä vastasyntyneen oma Newborn-vaippa. Vauhtiveikon testissä ovat olleet myös 4.0-taskuvaippa ja Elemental-AIO-vaippa, joiden linkit löytyvät tämän kirjoituksen lopusta.


Freetime on yhdenkoon AIO-vaippa. Imuina siinä on useita kerroksia mikrokuitua, ihoa vasten tulee pintakuivana kerroksena taskuvaipastakin tuttu polyestermokka. Kuten kaikki All in one -vaipat, Freetime on pesun jälkeen kuivuttuaan valmis taas käyttöön. Ei kasaamista tai täyttämistä. Apua, kuulostaa aivan liian helpolta! Freetime-vaippaa saa neppikiinnityksellä tai tarrakiinnityksellä.


Kaikissa BumGenius-vaipoissa toimii kokosäätö samalla tavalla vaipan etuosan nepeillä. Kokosäädöille on olemassa valmistajan ilmoittamat suositukset, mutta jokainen saa muuttaa vaippojen kokoa isommaksi oman vauvan kasvun mukaisesti. Meillä meni BG:n taskuvaipat pienimmällä asetuksella muistaakseni ensimmäiset kaksi kuukautta.

Imuosissa on ommellut taitoskohdat, jotka helpottavat vaipan käyttöä. Taitoksilla pelaamalla saa vaippaan säädettyä itse enemmän imua sinne, missä sitä tarvitaan. Esimerkiksi Vauhtiveikolle Freetime istuu hyvin keskimmäisellä korkeussäädöllä ja imuosia olen käyttänyt taittaen etukappaleen kahtia takakappaleen ollessa tasona. Tyttövauvalle kokeilisin vaippaa molempien imulätkien laskeutuessa vapaasti tasoksi, jolloin ne asettuvat päällekkäin vaipan keskellä (kuva alla).


Koska Freetimen imut ovat vaipassa vain yhdeltä reunalta kiinni, ei vaippaan tule paksuja muhkuja pienimmällä korkeussäädölläkään. Pienimmälläkin koolla imut asettuvat nätisti vaippaan vapaasti päällekkäin laskeutuneina. Pienimmässä koossa imuosat voi myös asettaa keskeltä kaksin kerroin taitettuina, jolloin vaippa on kauttaaltaan tasainen ja sileä (kuva alla).


Vauhtiveikko käytti aivan pikkuveikkona BG:n taskuvaippoja ja puhdistin maitokakkaikäisen vaipan aina sappisaippualla ennen pyykkiä. Freetimea en päässyt nyt niin pienelle testaamaan, mutta imuosissa on taskuvaipoista tuttua hyvin puhdistuvaa polyestermokkaa ja vaippaan voisi kokeilla myös riisipaperia tai fleecekuivaliinaa pahimmilta sotkuilta suojaamaan. BumGenius Stay Dry Liner sopii hyvin vaippan jo pienimmällä kokoasetuksella.

BumGenius Stay Dry Liner ja Freetime koossa S

Itse käytän jo kiinteitä syövälle sekä taskuvaipassa että Freetimessa "kakkauhrina" Muksut-kuivaliinaa, joka on tarpeen vaatiessa huomattavasti helpompi pestä sappisaippualla puhtaaksi kuin koko AIO-vaippa. Harvemmin kuivaliinaakaan joutuu pesemään, vaan voittajavaipan putsaukseen riittää yleensä saaliin pönttöön tipauttaminen. Tämä on osoittautunut niin toimivaksi järjestelyksi, että minulla on Muksut-liinoja riittävästä joka vaipalle ja laitan aina valmiiksi kahtia taitellun liinan vaippaan mukaan vaipanvaihdon yhteydessä.

Jonkun pitää uhrautua...

Osittain kiinnitetyt imut roikkuvat ilmavasti pyykkinarulla ja illalla pesty vaippa on aamulla kuiva. Tämä on nopeiten kuivuva All in one -vaippa, minkä minä olen nähnyt. Vaipan pesuohjeessa suositellaan ripustuskuivausta, mutta kysyessäni asiaa Cotton Babies -asiakaspalvelusta minulle vastattiin BG:n neppikiinnitteisten All in one -vaippojen kestävän rumpukuivauksen "the dryer on low" eli sillä höyhen-kuivauksella. Tiedätkö muuten miltä ripustuskuivauksen merkki näyttää?

Myyntipakkauksessa neuvotaan pesemään tummat värit erikseen jopa kuusi kertaa. Koska oma ostokseni oli erittäin syvän sininen upeaakin upeampi Stellar, pesaisin sen kertaalleen tavallisen pyykin mukana ennen käyttöönottoa. Käytin vaippapyykille käyttämääni pesuainetta ja pesin 60 asteen pesun sellaisten vaatteitten mukana, jotka eivät itse päästä väriä mutta joihin ei tartukaan väri. Niitä sata kertaa pestyjä punaisia yöpukuja ja mustia collegehousuja, tiedätte kyllä. Stellarin väri ei irronnut pesussa, joten ensimmäisen kerran jälkeen se pääsi tavallisen vaippapyykin pesukiertoon.

BG Freetime ja BG 4.0 -taskuvaippa

Freetime istuu päälle samoin kuin 4.0-taskuvaippa. En usko, että tunnistaisin ulospäin eroa näiden kahden välillä. Vierekkäin tutkittuna en löydä vaipoista mitään eroavaisuuksia, vaikka yleisesti Freetimea pidetään hieman pienempikokoisena tai ainakin matalampana kuin taskuvaippaa.

Käytön jälkeen tuntuu vauvan iho tuntuu kuivalta ja vaippa märältä, näinhän sen kuuluukin mennä. Verrattaessa BG:n kahta eri AIO-vaippaa, Freetime on itsessään täysin valmis vaippa, kun Elementaliin ainakin itse mielelläni lisään jonkun fleecekuivaliinan. Näin ajateltuna voitaisiin mieltää, että Freetime on se helppokäyttöisempi AIO. Freetimessa on imuina mikrokuitua ja Elementalissa luomupuuvillaa. Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta, itse täytän mieluiten taskuvaipatkin bambutaitoilla.

Little Lamb -bambulisäimu

Meidän tavallisessa päiväkäytössä en kaivannut Freetimeen lisäimua. Sovittelin vaippaan Muksut Imuiisiä ja Little Lamb -bambulisäimua. M-koossa eli keskimmäisillä korkeusnepeillä Little Lambin bambulisäimu kokoa 2 istuu vaippaan kuin se olisi tehty sitä varten, kuva yllä. Tämä on hyvä lisä pitkien päiväunien varalle tai kuten meillä aamuja varten.

Freetimella on oma kannattajakuntansa, enkä ihmettele yhtään! Vannoutunut taskuvaipan käyttäjäkin tykkäsi kovasti tästä vaipasta, vaikka onkin aikoinaan nyrpistellyt nokkaansa kaikille AIO-vaipoille. Vaippapyykin jälkeen taskujen täyttämiseen menee kieltämättä oma aikansa, kun Freetime on suoraan narulta valmis käyttöön.


Vauhtiveikko on testannut myös:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti