torstai 21. toukokuuta 2015

Brio Smile ja Brio Primo

Brio Smile -yhdistelmävaunut tulivat meille jo muutama kuukausi ennen vauvaa. Nämä olivat yksi niistä hankinnoista, jotka halusimme saada hoidettua hyvissä ajoin. Ostimme kerralla koko setin: rattaat, vaunukopan ja Brio Primo -turvakaukalon. Kaikki osat käyvät suoriltaan samaan runkoon ja onhan pitkäksi aikaa autoilu- ja kärryilytarvikkeet kunnossa!

Turvakaukalolle ostimme myös Isofix-jalustan autoon saman tien. Ehdottomasti rahan arvoinen sijoitus: kaukalon saa kyytiin ja pois nopeasti, helposti ja turvallisesti. Sen verran kiintynyt olen jalustaan, että en uskaltaisi kaukaloa pelkillä turvavöillä autoon kiinnittääkään. Onko tämä sitä paljon puhuttua uusavuttomuutta?

Turvakaukalosta löytyy ohjeet turvavyökiinnitykseen

Turvakaukalon hankintaan vaikuttavia asioita ovat mm. hinta ja turvallisuus. Brio Primo oli meille helppo valinta, koska turvakaukalo on pärjännyt hyvin testeissä ja sen kiinnittäminen Brio Smile -runkoon onnistuu helposti ilman lisäpalikoita eli adaptereita. Kun Smile-yhdistelmärattaat oli valittu, tuntui Primo päivänselvältä valinnalta turvakaukaloksi. Primon kanssa on kärrytelty markettireissut ja hoidettu muut kauppa-asiat talven liukkailla oikein mukavasti ja turvallisesti. Travel System helpottaa vauva-arkea huomattavasti! Auton kyytiin nukahtanutta pikkushoppailijaa ei tarvi siirtää kaukalosta pois, vaan unet saavat vielä jatkua.

Primo on superhelppo laittaa Isofix-jalustaan ja nostaa siitä pois. Autoilemisen turvallisuutta ei tarvitse kyseenalaistaa, kun jalusta on kertaalleen huolellisesti laitettu paikalleen. Kaukaloa voi vielä paikalleen nostamisen jälkeen kantokahvasta hieman pyöräyttää, jotta kaikki jalustan lukitukset kilahtavat kohdilleen.

Travel System; liukkaitten kelien ja markettireissujen pelastus

Primo-kaukalo kiinnittyy näppärästi Smilen runkoon. Kaukalo lukitaan ratasrunkoon kääntämällä kantokahva kokonaan ylös. Lukituksen poistaminen on taktiikkalaji, joka ei minulta luonnistu. Kahva on jäykkä nostaa pois yläasennosta. Käyttöä helpottaa jos ei lukitse kahvaa ylös aivan tappiin asti.

Primossa on vastasyntyneelle pehmyt tyynymäinen niskatuki, joka auttaa pikkuista pitämään ryhtinsä kaukalossa. En tiedä onko näitä useassakin eri valmistajien turvakaukalossa, mutta minun mielestäni tämä on erittäin nerokas ja tarpeellinen varuste pikkuruiselle matkustajalle! Niskatuki taidettiin ottaa pois 3 kuukauden iässä. Tuki näkyy hyvin hieman alempaa löytyvästä kuvasta.

Valoverho eteen vedettynä

Brion turvakaukalossa on valoverho. Verhon mekanismi on kömpelö ja taakse kasattuna verho jää repsottamaan. En olisi kaivannut, vaikka tätä ei olisi ollut kaukalossa laisinkaan. Tai ehkäpä olisinkin: minulla oli tapana pitää pukluharsoa verhon ja kaukalon välissä.

Talvivauvalle suosittelen hankkimaan turvakaukaloon tarkoitetun lämpöpussin. Pieni matkustaja viihtyy hyvin, kun pussissa pysyy lämpimänä vähän niukemmallakin vaatetuksella. Kaukaloihin sopivia pusseja saa lastentarvikeliikkeistä ja käsityöintoiselle löytyy netistä kaavat oman tekemiseen. Me pidettiin pussissa yleensä sisävaatteiden lisäksi vain neuletakkia, hattua, lapasia ja villasukkia.

Lähes kahden kuukauden ikäinen Vauhtiveikko

Loppuun vielä viimeinen käytännön vinkki. Turvavöiden pidentäminen käy helposti vetämällä turvavyötä ja yhtäaikaisesti painamalla tarrasulkeisen luukun alla olevaa nappia. Jos turvavyö tuntuu raskaalta kiskoa ulospäin, painat todennäköisesti vapautusnappia painavan käden peukalolla sitä vastaan.

Muistakaa harjoitella turvakaukalon käyttöä ja autoon kiinnitystä hyvissä ajoin ennen kuin sairaalasta pitäisi hakea se kaikkein kallein lasti kyytiin! Kaikki näyttää niin helpolta ja näppärältä myyjän esitellessä tuotetta, mutta kaiken keskellä saattaa mennä sormi suuhun jos kaukalon käyttö ei ole entuudestaan tuttua. Isofix-jalustan voi myös asentaa autoon valmiiksi, ainakin jos takapenkki on vähäisellä käytöllä.

Pian 8 kk ja hyvin mahtuu vielä

Turvakaukalona Primo toimii siinä missä moni muukin merkki. Primo ei ole kaukaloiden tilavimmasta päästä, mutta ei pienimmästäkään. Yhdeksänkiloinen Vauhtiveikko mahtuu sinne aivan vaivatta eikä pieneksi käymisen merkkejä ole vielä havaittavissa. Tämän ikäisellä alkaa ennemminkin puolimakaava asento tympäisemään, joten uuden istuimen osto on sen vuoksi pian ajankohtainen. Mielestäni parasta Brion yhdistelmävaunuissa on kokonaisuus: kaikki osat käyvät runkoon ilman mitään ylimääräisiä adaptereita. Päädyitpä Brioon tai johonkin toiseen ratasmerkkiin, suosittelen kuitenkin hankkimaan keskenään sopivat rattaat ja turvakaukalon! Miten ilman tätä on ennen pärjätty?

Lue myös:
Brio Smile -vaunut
Brio Smile -rattaat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti