tiistai 4. lokakuuta 2016

Kestovaippojen keittopesu

Mitä on keittopesu, miksi kestovaippoja pitää keittopestä ja kestääkö PUL keittopesun? Lopussa käytännön ohjeet.

Googlasin huvikseni kestovaippojen keittopesun ja ensimmäinen avaamani keskustelupalstakirjoittelija kertoi keittopesevänsä kestovaipat jopa kerran viikossa. Ei, ei ja ei! Jos vaipat alkavat haista viikko keittopesun jälkeen on jo ongelma jossain aivan muualla.


Kestovaippoja voi keittopestä silloin tällöin, esimerkiksi noin kuukauden välein. Keittopesun tarkoituksena on poistaa pesuainejäämiä ja virtsajäämiä sekä auttaa mahdolliseen pöpöongelmaan. Meidän 1 vuoden ja 11 kuukauden kestovaippailuhistorian aikana vaipat on keittopesty yhteesä kuutisen kertaa, joten aivan säännöllisestä pesurutiinista ei voida puhua. Vaippapyykinpesussa olellista on löytää sopiva pesuaine ja omalle koneelle sopiva annostus. Yksi tykkää yhdestä pesuaineesta, toinen suosii jotain aivan muuta. Vaipoille ei tee hyvää odottaa pyykkäystä päiväkausia, pese ennemmin useammin muun pyykin joukossa kuin liian pitkillä väleillä pelkkää vaippapyykkiä. Vaipat pyöräytetään koneessa ensin pelkällä huuhteluohjelmalla, perään 60 asteen pesuohjelma lisähuuhteluineen ja ilmava kuivatus. Vaippapyykkiohjeet kohta kohdalta löytyy blogista sivulta Pyykkitupa

Jos pesukoneesta tulee hieman tunkkainen tuoksu, on tarpeen puhdistaa pesukone sitruunahapolla. Martat ohjeistavat näin: "Laita sitruunahappoa pesuainelokeroon 100 g. Pese tyhjällä koneella ilman esipesua 90 asteen pesuohjelma. Pyöritä ohjelman jälkeen vielä toinen pesu pyykinpesuaineen kanssa 40-60 asteessa." Tiesitkö muuten, että nykyajan vesipihejä pesukoneita suositellaan puhdistettavaksi kerran tai kahdesti vuodessa! 

PUL kestää keittopesun ja useiden valmistajien sivuillakin luvataan vaipoille kestopesu silloin tällöin. Kiinan halpisvaipat joko kestävät tai eivät. Halpatyövoimalla mahdollisimman halvoista materiaaleista valmistettu tuote on riskiostos. Jos PUL ei kestä keittopesua, ei se mielestäni ole kestovaippailuun sopivaa alunperinkään.

Puhtoiset käyttövaipat eivät haise paljoa lämmintä kangasta kummemmalta pissattuinakaan. Jos vaippapeppusi tuoksuu julkiselle vessalle metrin päähän, on aika pyöräyttää vaipat keittopesussa.

Keittopesuohjeet
Pese vaippapyykkisi ensin kuten tavallisestikin. Itse pyöräytän aina ensin huuhtelupesun, sitten 60 asteen pikapesun pesuaine palloon annosteltuna, 800 kierroksen linkouksilla ja lisähuuhtelulla. Keittopesu tarkoittaa koneesta riippuen joko 90 tai 95 asteteista pesua. Meidän kone ei anna asettaa pikapesuohjelmaan noin isoa lämpötilaa, joten laitan valkopyykkiohjelmaan 95 astetta, ilman pesuainetta ja kierrokset taas 800:aan. Pyykinpesuaineita ei ole suunniteltu toimimaan noin korkeissa lämpötiloissa, joten aluksi aivan tavallinen pesuainepesu on tarpeen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti