keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Yhdenkoon vaipat

Kestovaippoja valmistetaan koon mukaan sekä säädettäviä yhdenkoon vaippoja. Koon mukaan valmistetut vaipat valmistetaan erikokoisilla kaavoilla, jotka on suunniteltu sopivan vain tietyn kokoisille vauvoille. Koon mukaan vaippoja valmistaa esimerkiksi Myllymuksut, joiden vaippoja saa koossa Nb 2-5 kg, S-M 5-10 kg, L-XL 10-15 kg. Vyötärön ympärystää säädetään joko tarroilla tai kiinnitysnepeillä.

Muksut-taskuvaipat: 
valkoinen kokoa S-M, Norsu kokoa L-XL

Yhdenkoon eli One size (OS) vaipan luvataan sopivan lapsen päälle koko vaippaiän. Yhdenkoon vaippa saattaa kuitenkin tuntua isolta aivan vastasyntyneellä eikä välttämättä toimi oikein, kun kuminauhat ovat löysät pikkuruisten jalkojen ympärillä. Meillä yhdenkoon vaipat toimivat aivan pienestä lähtien hyvin, mutta tämä asia on aivan tuurissaan. Vastasyntyneellä voi käyttää esimerkiksi villahousujen kanssa sisävaippana prefoldeja tai harsoja, kunnes yhdenkoon vaipat istuvat hyvin päälle. Vastasyntyneille on myytävänä myös omia pikkuvaippoja useilla eri valmistajilla. Vastasyntyneiden omat vaipat ovat yleensä All in one -vaippoja, suomalaisilta yrityksiltä saa myös taskuvaippoja ja pehmoisia sisävaippoja Nb-koossa. Vastasyntyneille valmistetaan pieniä PUL-kuorivaippojakin. Esimerkiksi Rumparooz Newborn -kuoren saa säädettyä kolmella eri korkeussäädöllä 2-6,5 kiloisille sopivaksi.

Yhdenkoon vaipoissa on valmistajasta riippuen erityyppisiä systeemejä koon säätämistä varten.

Yleisin tapa koon säätämiseen on nepit, joilla vaippaa pienennetään ja suurennetaan. Valmistajasta riippuen säätöneppejä on rivissä kahdesta viiteen, kolme lienee yleisin määrä. Säätövaihtoehtojakin voi olla eri määriä. Vaippa säädetään pienimmilleen napsauttamalla nepit kiinni alimpiin vastakappaleisiin, jolloin ylimääräinen kangas taittuu sisälle päin. Vaippaa suuremmaksi napsauttamalla se muuttuu portaittain isommaksi. Välillä harppaus tuntuu turhan isolta ja usein huomaa raapivansa päätä, kun pienempi neppisäätö tuntuu jo niukalta mutta seuraava isompi on vielä reilu. Suurimmillaan vaippa on säätöneppien ollessa auki. Nepeillä säädetään useita useita yhdenkoon vaippoja, kuvassa Tirsokas-yhdenkoon tasku, BumGenius-taskuvaippa ja Rumparooz-kuori.


Harva valmistaja käyttää koon säätämiseen jalkakujan kuminauhoja. Kuminauhoja tiukentamalla koko vaippa pienenee ja vauvan kasvaessa kuminauhasäätöä päästetään isommaksi. Meidän vaipoista Charlie Bananalla on tällainen säätömekanismi ja se toimii erittäin hyvin! Tällaista säätöä on hyvin helppo suurentaa vain vähän kerrallaan ja vaippa istuu aina hyvin päällä. Myös FuzziBunz käyttää tätä kokosäätöä. Löytyykö vielä kolmas tai useampia?

Kuminauhasäätö CB-vaipassa

Yhdenkoon taskuvaipoissa tulee yleensä pari erikokoista imuosaa mukana. Allaolevassa kuvassa BumGenius-mikrokuituimut, ohut Newborn-imu ja nepeillä koon mukaiseksi säädettävä paksumpi mikrokuituimu.


Yhdenkoon vaipat säästävät hankintakustannuksissa. Vaipat tulevat halvemmaksi, koska ne sopivat pitkään lapselle. Tosiasia on kuitenkin se, että toiselle kierrokselle lähtiessä vaipat ovat nähneet jo elämää ja varmasti ainakin kuminauhat ja kiinnitystarrat on syytä uusia koko setistä. PUL-kankaat kestävät pesua ja kulutusta, mutta vaipan muut osat saattavat jo olla hieman nukkavieruja. Aivan ymmärrettävää, kun ajattelee miten kovassa käytössä ja jatkuvassa pyykissä vaipat ovat!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti