perjantai 15. toukokuuta 2015

Montako kestovaippaa tarvitaan?

Tämä on yksi isoista kysymyksistä, joka askarruttaa kestovaippailua harkitsevia sekä vaippavarastoaan jo kartuttavia vanhempia.

Kestovaipat ovat kalliita ostaa. Näin minä ainakin ajattelin, kun vauva oli vasta tulossa ja vaippoihin oli jo palanut rahaa pari satasta. Se, kuinka paljon vaippoja kaiken kaikkiaan pitää hankkia, määrittää onko niiden käyttäminen samalla säästämistä.


Tärkein vaippamäärään vaikuttava seikka on se, kuinka usein haluaa pestä vaippapyykkiä. Jos vaipat nakkaa koneeseen aina päivän päätteeksi tarvitsee vain puolet siitä vaippamäärästä kuin joka toinen päivä pyykkäävä käyttää. Välin voi venyttää kolmeenkin päivään, mutta tarvittavien vaippojen määrä kasvaa taas.

Myös vauvan ikä vaikuttaa vaippamäärään. Vastasyntyneellä on sotkut vaipassa useammin kuin kukaan ehtii niiitä vaihtamaan, kun isompi vauva tarvitsee vaipanvaihtoa harvemmin. Vastasyntyneestä noin puolivuotiaaksi vaipanvaihtoväli on tiheimmillään, voidaan ajatella päivittäiseksi tarpeeksi 10 tai 12 vaippaa. Jos halutaan pyykätä parin päivän välein, tarvitaan siis reilu 20 vaippaa.

Meillä oli alussa 13 kestovaippaa käytössä vastasyntyneellä. Vaipat pyykättiin joka toinen ilta ja käytimme sujuvasti kestovaippoja ja kertakäyttöisiä noin puolet ja puolet. Välissä oli myös päiviä, jolloin tuli käytettyä pelkkiä kertakäyttövaippoja. Pienen vauvan kanssa voi aivan hyvin vielä katsastella tilannetta ja opetella kaikkia uusia asioita aivan rauhassa. Kaikkien vaippojen ei tarvitse olla valmiina vauvan kotiutuessa, vaan niitä on helppo hankkia lisää myöhemminkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti