keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Vaipoille pitkää ikää

Nätin värikkäät, puhtaat ja pehmoiset vaipat suoraan pyykistä! Jokaisen kestovaippailijan haave on pitää vaipat uudenveroisessa kunnossa mahdollisimman pitkään. Pienillä nikseillä vaipat säilyvät hyvinä pidempään.

Vaippojen huollon kulmakivi on oikeanlainen pyykkäys! Vaipat puhdistuvat 60 asteen pesussa ja pääosin kestävät silloin tällöin 90 asteen pesun. Jos käytät liikaa pesuainetta, vaipat menettävät imukykyään ja jos käytät liian vähän pesuainetta, vaipat alkavat tuoksua virtsalle. Tarkemmat vinkit vaippapyykin pesuun artikkelista Pyykin pesu ja apua pyykinpesuaineen valintaan ja annosteluun Pesuaineen valinta. Meidän perheen pesurutiinit voit käydä lukemassa blogista Pyykkipäivä!

gDiaper pesutarrat

Tarrakiinnitteisten vaippojen tarrat tulee kiinnittää ennen pyykkäystä. Tarran koukkupuoli tarttuu kiinni kankaisiin aiheuttaen tuhoa ja lopulta itse rikkoontuen. Vaipoissa on yleensä tarran koukkupuolen vieressä vastakappale tätä varten, sitä kutsutaan pesutarraksi. Jos vaipassa ei ole pesutarraa, koukkupuolen voi kiinnittää vastakappaleeseen siten, että vaippa on pesukoneessa nurin päin. Kuva alla.

Tarrakiinnitteisen vaipan sulkeminen pyykkiin

Myös nepit voivat hajota koneessa pyöriessään. Itse pyrin sulkemaan neppikiinnitteiset vaipat samalla tavoin nurin päin ennen pyykkiä. Vielä varmemmin nepit saa rikki kovakouraisesti avaamalla. Nepeissä ja niiden kiinnityksissä on laatuvaihtelua.

Kuoret ja taskut kannattaa kuivattaa pyykkinarulla tai kuivaustelineessä. Ne saavat oman osansa pyöritystä jo pyykinpesukoneessa ja ne kuivuvat erittäin nopeasti ilman kuivausrumpuakin. Hieman valmistajasta riippuen PUL kestää kuivausrummun ongelmitta. Itse olen tässä vähän suurpiirteinen. Jos naruilla on tungosta ja rumpu näyttää kovin vajaalta, olen heitellyt BG:n taskuja surutta kuivuriin. Kuivaan vaippasatsin aina höyhen-kuivauksella, jotta arvokkaat kamat pysyvät hyvinä. Jos siis esimerkiksi taskuvaippa vilahtaa epähuomiossa kuivausrumpuun, ei hätää. Anna vaipan jäähtyä hetki ennen käyttöönottoa, jotta kuminauhat eivät laiskistu kuumana venyteltäessä!

Kaikki vaippansa narulla kuivattava voi myös pienellä vaivannäöllä huolehtia vaipoista paremmin. All in one -vaipassa roikkuu yleensä imu takana, tai sekä edestä että takaa. Kun vaippa ripustetaan kuivumaan, jäävät kuminauhat tuntikausiksi venytykseen imuosan painon vuoksi. Alla pari vaihtoehtoa ripustamiseen, esimerkkivaippana BG Freetime.


Villahousut vaativat oman huoltonsa. Pesukoneeseen eksyneet pökät kutistuvat ja huopaantuvat. Villahousujen huoltoon kuuluvat tuuletus, käsipyykki ja lanoliinitus.

Mikäli vaipat ovat tahriintuneet, niitä voi valkaista auringossa. Auringossa kuivattaminen raikastaa ja puhdistaa vaippoja, mutta PUL-kangasta ei pidä unohtaa suoraan auringonpaahteeseen.

Vaippatyypistä riippuen vaippoja voi suojata tahriintumiselta erilaisin kertakäyttöisin hoitoliinoin ja pestävin hoitoliinoin. Fleecekuivaliinoja on myytävänä joka paikassa, meillä on hyväksi havaittu Little Lamb -hoitoliinat ja BumGenius Stay Dry Liner -liinat. Näitä käytän gDiaperissa imusta riippumatta aina päällimmäisenä sekä coolmax-sisäpintaisten taskuvaippojen kanssa. Muiden taskuvaippojen ja kuivapintaisten AIO-vaippojen (BG Freetime) suojaksi laitan aina Muksut-liinan. Muksut-liina on mielestäni turhan reilun kokoinen, joten taitan ne aina pyykin jälkeen valmiiksi kahtia käyttöä varten.

Rulla Imse Vimsen riisipaperia ja erilaisia pestäviä kuivaliinoja

Maitokakkaikäisen vaippahuoltoon liittyy läheisesti sappisaippua. Senkin ikäisen vaipat saattavat tahriintua, jos niitä ei esipese. Vaippaan voi toki kokeilla erilaisia hoitoliinoja, mutta koska sillä miniräjähdyksellä on tapana löytää tiensä joka sopukkaan, todennäköisesti joudut lopulta pesemään sekä liinan että vaipan. Kannattaa kokeilla mikä sopii itselle parhaiten!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti