keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Pyykkipäivä!

Muistan itse, kun vasta pohdiskelin kestovaippojen käyttöä, kuinka niiden pyykkääminen tuntui hankalalta ja vieraalta asialta. Silmissäni näin sotkuisten vaippojen pyörivän koneessa ja tulevan sieltä ulos vähintäänkin pikkutahraisina. Tämä ajatus vei niin pitkälle, että me jopa harkitsimme jonkun halvan käytetyn pyykkikoneen hankkimista pelkästään vaippapyykkikäyttöön! Kaikkea sitä...

Yritin etsiä mahdollisimman paljon tietoa kestovaippailijoiden pyykkirutiineista ja minusta oli hirmuisen mukavaa päästä tutustumaan blogien kautta ihmisten omaksumiin tapoihin! Aivan varmasti muutaman käytännön vihjeenkin omaksuin näillä vierailuilla.

Nyt puolestani esittelen meidän pyykkirutiinit alusta loppuun ja rehellisesti. Nämä ovat meille sopivia tapoja, joilla olen saanut vaippapyykistä aina puhdasta. Toisilla ihmisillä voi olla poikkeavia tapoja, jotka voivat olla heillä aivan yhtä toimivia!

Aloitetaanpas... Vaipanvaihdon jälkeen koko taskuvaippa viedään kylpyhuoneeseen. Imu otetaan pois taskusta, huuhdellaan ja väännetään kuivaksi. Vaihtoehtoisesti jos käytössä oli gDiaper, kuskaan imuosan kylppäriin huuhdeltavaksi ja gPantsit jäävät tuulettumaan hoitopöydälle. Märät imut säilytetään TotsBotsin kannellisessa vaippasankossa. Sanko on 16-litraisena juuri sopivan kokoinen, jotta sinne mahtuu kahden-kolmen päivän vaippapyykki ja siinä on pitävä neljän kohdan lukitus kannessa. Vinkki! Vaippasankoon kannattaa hankkia pesupussi. Se helpottaa märkien imujen heivaamista pyykkikoneeseen - olen kerran täyttänyt sankon ilman pesupussia enkä aivan heti tee sitä toistamiseen!



Taskuvaipan kuoriosat säilytetään puuvillakassissa kuivassa ennen pyykkäystä. Tällaiseen normaalikokoiseen puuvillakassiin mahtuu myös parin kolmen päivän taskut hyvin. Tämä kassi on päätynyt vaippakäyttöön, koska se oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Näin se sai vielä jatkoaikaa hyötykäytössä! Vinkki! Kuivasäilyttäminen on parempi kankaille ja kuminauhoille.




Jos taskuvaipan kuoret pitää huuhdella, säilytän myös niitä imujen kanssa sankossa. Toisin sanoen ensimmäiset kuukaudet vaippojen kaikki osat päätyivät huuhtelun kautta vaippasankoon. Ei nimittäin ollut niin lyhyttä vaihtoväliä, että vaipassa ei olisi ollut kakkaa. Tällaiset ensin pyyhkäisin vessapaperilla pönttöön ja sen jälkeen sappisaippualla vähän esipesin taskujen sisäpintaa. Vinkki! Sappisaippuaa myydään nestemäisenä pikkupullossa ja palasaippuana. Palasaippua paitsi on riittoisampi käytössä, sitä voi myös käyttää fyysisesti puhdistamiseen hankaamalla saippuan kulmalla kangasta.



Vaipat pestään meillä yleensä kahden päivän välein, joskus väli venyy kolmeen päivään. Raahaan kuorikassin ja märät imut sankossaan pyykkiosastolle. Vinkki! Älä osta liian isoa vaippasankoa! Sille kertyy aivan varkaiten painoa!

Ensin kippaan puuvillakassin koneen suulla nurin päin, jolloin sisällä olleet taskuvaipat tipahtavat rummun pohjalle. Kassi perään. Seuraavaksi heivaan TotsBots-sankon sisällön rumpuun. Yleensä vaaditaan muutama heilautus ennen kuin kaikki on sisällä. Irrotan pesupussin kuminauhan reunustan alta ja sekin päätyy samaan koneeseen. Vinkki! Mukaan mahtuu myös vauvan pyllypyyhkeet ja hoitoalustan päälliset.

Tälle lastille käytän pesuainetta 50-75 ml. Pesuaineena olen käyttänyt Omon ja Bio Luvilin Sensitive Color -nestettä ja LV Sport -nestettä. Pari purkkia TotsBots Potion -pesuainetta on myös käytetty, mutta niissä oli mielestäni liian voimakas tuoksu. Pyykkikoneeseen ohjelmoidaan Valko-/kirjopyykki -pesuohjelma sekä loppuun lisähuuhtelu. Pesulämpötila 60 astetta ja linkousta 800 tai 1 000 kierrosta. Vinkki! Vaipat pestään aina 60 asteessa ja äkäisimmällä ohjelmalla mitä koneesta löytyy.

Pesukoneen valmistuttua osa tavaroista nakellaan kuivausrumpuun ja osa narulle roikkumaan. Meillä toimii yleissääntö "värilliset ja Muksut narulle, loput kuivuriin". Näin kaikki taskuvaippojen PUL-kankaat päätyvät narulle. Myös Myllymuksujen taittoimut, jotka ovat meidän ainoita bambutaittoja, kuivatetaan narulla. Vinkki! Taskuvaipat, kuorivaipat ja imut kuivuvat niinsanotusti yön yli, joten tilan riittäessä voi kaikki kuivattaa pyykkinarulla.




Märkäsäilytyssanko pyyhkäistään sisäpinnoilta puhtaaksi wc:n pesusuihkeella ja rätillä. Koska minulla on kaksi pesupussia, saan sankon käyttöön heti niin halutessani. Vinkki! Luin jostain toimivan kuuloisen vinkin tällaisen sankon tuoksuja estämään. Liimataan pikkuhousunsuoja kannen sisäpuolelle ja tiputetaan siihen muutama pisara eteeristä öljyä. Pyykkipäivänä suoja joutaa roskiin ja uusi tilalle. Itse en ole tätä kokeillut, mutta tämä jäi mieleeni kokeilun arvoisena vinkkinä!



Vaippapyykin viimeinen ja mukavin vaihe jää seuraavalle aamulle: Taskujen täyttäminen ja muiden tarvikkeiden viikailu ja järjestely. Siistejä vaippailutarvikkeita on kiva käyttää ja näyttää! Vinkki! Taskuvaipat kannattaa täyttää valmiiksi käyttöä varten.


2 kommenttia:

  1. Minkä kokoinen pesukone teillä on? Se on oleellinen tieto kun pohtii pesuaineen määrää. Yllätyin noin suuresta pesuainemäärästä! Meillä laitetaan noin puoli korkkia, eli noin 20 milliä vaippapussilliseen pyykkiä, noin 10 taskuvaippaa ja imut käsittävä setti plus harsot päälle noin 5-10 kpl. Tosin kakkavaippoja meillä ei ole VVVn ansiosta. Esipesu, 60 astetta ja lisähuuhtelu päälle, 800 kierroksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos erinomaisesta kommentista! Pyykinpesuaineen määrä on tärkeässä roolissa vaippapyykkiä pestessä. Pyrin arvioimaan annostelun pesuaineen valmistajan ohjeita noudattaen. Meillä on 8 kg pesukone, mutta se on noin puolillaan vaippapyykistä. Kävin katsomassa pullon kyljestä ja Bio Luvil Sensitive Colorin laskisin näin: Pyykkiä 3-5 kg - Pehmeä vesi -> 50 ml. (Lisäksi etiketissä on maininta, että erittäin likaiseen pyykkiin +50%.) Toinen vaihtoehto löytyi Serto Color -jauhe: Pyykkiä 4-5 kg - Pehmeä vesi -> 45 ml. (Paketissa maininta, että erityisen likaiseen pyykkiin lisätään 1/3 annosta.) Parin päivän välillä olen tuon 50 ml huomannut olevan sopiva vaippapyykille, 75 ml käytössä jos nakkaan sekaan esim. kylppärin mattoa tai farkkua tai väli venyy kolmeen päivään.

      Poista