lauantai 15. elokuuta 2015

Uusien villahousujen valmistelu

Jännitys tiivistyy, sillä nyt on aika valmistella upouudet villahousut kestovaippakäyttöä varten. Villahousuja käytetään yleisesti vastasyntyneillä sekä yövaippana. Villahousujen alle puetaan erillinen imuosa, yleensä sisävaippa. Villahousujen käyttö kestovaippana perustuu siihen, että villa imee hitaasti nestettä itseensä tuntumatta kuitenkaan märältä. Villahousuja on sekä neulottuja että villakankaasta ommeltuja. Molempaa sorttia löytyy verkkokaupoista, myös hyviä neulontaohjeita ja lankoja löytyy käsityöharrastajille helposti.

Tilasin Pienten Parhaaksi -verkkokaupasta Babyidean Wool Hour Shorties -villahousut ja samaan pakettiin Ole Hyvä laventeli-mandariini-villanpesuainetta. Pienten Parhaaksi valikoitui villahousujen ostopaikaksi hyvän koko- ja värivalikoiman vuoksi. Näistä Ole Hyvä -pesuaineista riittäisi kirjoitettavaa kokonaan omaan postaukseen, mutta mainittakoon tässä avainsanat ekologisuus, kotimaisuus ja tuoksut eteerisistä öljyistä. Ole Hyvä -villanpesuainetta saa myös tuoksuttomana, mutta olen tyytyväinen että otin tämän laventelin hajuisen, sillä tuoksu on aivan huumaava!

Tästä se lähtee: sanko, villanpesuaine, lanoliini ja villahousut
Ennen käyttöönottoa uudet villahousut tulee pestä ja lanoliinittaa. Jatkossa itsepuhdistuvien villahousujen hoidoksi riittääkin ilmavasti tuulettaminen ja pesu tarvittaessa. Pesun tarve ilmenee viimeistään siinä vaiheessa, kun housuissa tuntuu olevan joku haju tai yleisesti on myös suositeltu noin parin viikon tai kuukauden pesuväliä. Jatkossakin pesun yhteydessä villahousut myös lanoliinitetaan.

Villahousujen pesu
Babyidean sivuilla lukee ohjeena, että Wool Hour -villahousut voi pestä joko käsin tasalämpöisessä vedessä tai koneessa villanpesuohjelmalla (30°C). Minulla on pestävänä vain yhdet villahousut, joten pesen ne käsin. Huomattavaa on myös, että uudet villahousut voivat päästää pesussa väriä ja ne tulisikin pestä aina samanväristen kanssa. Pesuaineena käytetään joko omaa villanpesuainetta tai mietoa lasten shampoota.

Haaleaan tai kädenlämpöiseen veteen lisätään villanpesuainetta, annostelu pullon kyljestä. Upotetaan villahousut pesuveteen ja puristellaan ne puhtaiksi. Hankaaminen huovuttaa villan!


Villahousut huuhdellaan muutaman kerran tasalämpöisellä vedellä, kunnes pesuaine on huuhtoutunut pois. Huuhteluveden tulisi olla aina samanlämpöistä.



Pesun jälkeen villahousut lanoliinitetaan.


Villahousujen lanoliinitus
Lammas tuottaa villaan rasvaa eli lanoliinia, joka pestään keritystä villasta pois. Villan lanoliinitus tekee siitä jälleen likaa ja vettä hylkivämpää. Babyidea suosittelee, että lanoliinikäsittely tehdään alussa jokaisen pesun yhteydessä, sillä housujen pito paranee käytössä. 

Lanoliini (Sonett Villanhoitoaine) liuotetaan pieneen määrään kuumaa vettä, joka sitten lisätään haalean veden joukkoon. Pestyt villahousut upotetaan veteen, puristellaan hieman ja annetaan olla muutama tunti. Lanoliinia annostellaan korkeintaan kaksi ruokalusikallista. Omaan sankoon laitan ruokalusikallisen Villanhoitoainetta ja litran haaleaa vettä. Ennen käyttöönottoa uusien villahousujen tulisi antaa liota lanoliinivedessä yön yli, jatkossa muutaman tunnin ajan.

Lanoliinivesi on sumeaa
Kun villahousut ovat imeneet lanoliinia suunnitellun ajan, enin vesi puristellaan villahousuista pois ja villahousut asetellaan kuosiinsa pyyhkeen päälle. Villahousuista saadaan vesi pois rullaamalla pyyhe ja painelemalla pyyherullaa käsin.


Näin valmistelin uudet villahousut! Perästä kuuluu, miten housujen käsittely onnistui ja kuinka ne ovat toimineet vaippakäytössä.


Kiitos hyvistä ohjeista Babyidea, Hahtuvahullu ja Pehemia!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti